Környezetvédelmi szövetség
Szeresd a környezetet!

MENÜ

Az ENSZ védnökségével zajló nagojai biodiverzitás csúcstalálkozóra elkészült jelentés rámutat, hogy a 1999 és 2009 között nem kevesebb, mint 1220 új állat- és növényfajt fedeztek fel a kutatók Amazóniában. A terület otthont ad olyan különleges fajoknak mint, egy limuzin hosszúságú anakonda, egy majmokat evő harcsaféle, egy rózsaszín folyami delfin, egy kék csáprágójú pók és számos nyílméregbéka-féle.


 
"Ez a jelentés világosan bemutatja az amazóniai élővilág hihetetlen, elképesztő sokszínűségét... Ugyanakkor a régió nagy nyomásnak van kitéve az ember jelenléte miatt. A táj nagyon gyors ütemben alakul át" - fogalmazott Francisco Ruiz, a WWF Élő Amazónia kezdeményezésének vezetője a jelentés bemutatása kapcsán.

Ezt a hihetetlenül gazdag állat és növényvilágú terület azonban állandó veszélynek van kitéve. Az elmúlt 50 évben az erdőterületek 17%-át irtották ki, amely két Spanyolországnyi területet tesz ki.

 

 

Az amazóniai esőerdők védelme érdekében a brazil kormány a WWF-fel, a Világbankkal és más szervezetekkel együttműködve az elmúlt hat év során 32 millió hektár védett esőerdőt jelölt ki az ország területén.

 

 

                               HÓDOK

 

 

Az eurázsiai hód (Castor fiber) valaha egész földrészünk folyó menti ligeterdeit és állóvizeit benépesítette. Később nemcsak élőhelyei fogyatkoztak, de vadászata is egyre kíméletlenebbé vált, ezért a XX. század elejére Európa nagyrészéről kipusztult. Csak néhány egymástól távol eső állománya maradt fenn. Magyarországon 1854-ben figyelték meg az utolsó egyedeket.

 

 

 

Az elmúlt évtizedek aztán fordulatot hoztak a hódok életében, Európa több országában sikeresen megindult a visszatelepítésük. Magyarországra az 1990-es évek elején érkeztek az első egyedek. Visszatelepítési programunknak és a természetes bevándorlásoknak köszönhetően a becslések szerint ma 500 él Magyarországon és a hód ismét értékes része hazánk élővilágának. 

 

 

Asztali nézet